Συχνές Ερωτήσεις

Η διάρκειά του είναι τρία εξάμηνα (ενάμισι ακαδημαϊκό έτος) και κοστίζει €7.500 συνολικά (€5.000 ανά έτος).

Κατά βάση θα διδάξουν μέλη των δυο συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και University of Kent) αλλά και άλλοι διακεκριμένοι ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το βασικό προσωπικό αποτελείται από τους:
 – Dr. Evangelos Kyriakidis, Senior Lecturer in Aegean Prehistory, University of Kent, διευθυντή του προγράμματος,
 – Dr. Alexander Papalexandris, Lecturer in Quantitative Finance, Athens University of Economics and Business,
 – Dr. Dimitris Psychoyios, Lecturer in Finance, University of Piraeus,
 – Dr. Georgia Zouni, Tourism Marketing, University of Piraeus,
 – Dr. Mike Corbishley, Former Director of Education, English Heritage, UCL Institute of Archaeology,
 – Dr. Vasilis Ganiatsas, Professor of Architecture, National Technical University of Athens,
 – Dr. Panagiotis Repoussis, Assistant Professor of Operations Research and Project Management, Athens University of Economics and Business,
 – Dr. Leda Panayotopoulou, Assistant Professor of HR Management, Athens University of Economics and Business.

Ναι. Για να εγγραφεί κανείς στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα περάσει υποχρεωτικά ένα ή δύο εισαγωγικά μαθήματα που προσφέρονται: ένα εισαγωγικό στην αρχαιολογία και ένα στις οικονομικές σπουδές. Επομένως οι απόφοιτοι όλων των τμημάτων μπορούν να σπουδάσουν στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, μεταξύ των οποίων οι παρακάτω:
 – Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα είναι το μόνο διεθνές του είδους.
 – Πρόκειται για προϊόν συνεργασίας τμήματος Αρχαιολογίας (University of Κent, "το Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο της Αγγλίας") με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, το ηγετικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα σε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων).
 – Διδάσκεται δίπλα/μέσα σε αρχαιολογικό χώρο (Ελευσίνα). Στα θεωρούμενα ως ανταγωνιστικά αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα αφενός μεν δεν υπάρχει καθημερινή επαφή με την αρχαιολογία και κάποιο αρχαιολογικό χώρο, αφετέρου τα μαθήματα συνήθως δεν έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς των συγκεκριμένων τομέων.
 – Στα συναφή αυτά προγράμματα η διαχείριση προσωπικού, το μάρκετινγκ τουρισμού, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η διαχείριση χρηματοοικονομικών πόρων είτε δεν διδάσκονται καθόλου είτε δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της αρχαιολογίας.

Όλα τα μαθήματα είναι χρήσιμα και σχεδιασμένα ώστε η αποκτώμενη γνώση να μπορεί να βρει εφαρμογή και σε άλλους τομείς της πολιτιστικής διαχείρισης, αλλά και στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Τα κριτήρια εισαγωγής είναι: Πτυχίο Ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ με λίαν καλώς ή αντιστοίχου της αλλοδαπής με τον ίδιο βαθμό. Απαιτείται άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας ισοδύναμη με ΙΕLTS 6,5 ή GCSE C, καθώς και η επιτυχής παρακολούθηση στα εισαγωγικά μαθήματα που θα σας ζητήσουμε να παρακολουθήσετε (είτε αρχαιολογία, είτε εισαγωγή στις οικονομικές σπουδές, ή και τα δύο).

Στείλτε μας την αναλυτική βαθμολογία του πτυχίου σας και μια σελίδα που να εξηγεί γιατί θέλετε να κάνετε αυτό το μεταπτυχιακό, και εμείς θα σας απαντήσουμε.

Ναι, υπάρχουν και μερικές και ολικές υποτροφίες για Έλληνες και ξένους. Οι αριστούχοι φοιτητές και όσοι υπηρετούν τώρα σε θέσεις διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων (όπως οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού) έχουν προτεραιότητα στις υποτροφίες.

Ναι, υπάρχει η περίπτωση να "σπάσει" κανείς το μεταπτυχιακό σε τρία έτη και να εργάζεται κατά τη διάρκεια των σπουδών. Αυτό θα σημαίνει μια ελαφρά μεταβολή του κόστους σας στα €3.000 το χρόνο (συνολικά €9.000).

Τα περισσότερα μαθήματα θα γίνονται, πλην εξαιρέσεων, στην Ελευσίνα, είτε στον αρχαιολογικό χώρο είτε στις υπερσύγχρονες αίθουσες ιδιοκτησίας του Δήμου οι οποίες και παραχωρούνται στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα μέσω του Οργανισμού για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εξειδικευμένη βιβλιοθήκη και οι υπολογιστές της Πρωτοβουλίας είναι στην διάθεση των φοιτητών.

Ναι, ο τίτλος είναι διπλός: Οι φοιτητές με την αποφοίτησή τους θα παίρνουν έναν τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Kent του οποίου οι τίτλοι είναι αναγνωρισμένοι από το Ελληνικό κράτος και έναν τίτλο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο είναι Ελληνικό Πανεπιστήμιο και επομένως οι τίτλοι του είναι πλήρως αναγνωρισμένοι. Το πλεονέκτημα της απόκτησης διπλού τίτλου σημαίνει ότι μπορεί ο κάτοχός τους να χρησιμοποιεί κατά περίπτωση τον τίτλο που θα του δώσει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις εξής πολύ σημαντικές βιβλιοθήκες:
 – Στη Βρετανική Σχολή Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας (στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνεται η συνδρομή στη σχολή). Εκτός των αρχαιολογικών βιβλίων εκεί υπάρχουν και άλλες χρήσιμες συλλογές.
 – Στη βιβλιοθήκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας.
 – Στην εξειδικευμένη βιβλιοθήκη της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελευσίνα.
 – Στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Kent από το χώρο διαμονής του φοιτητή.
 – Στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΟΠΑ.

Δεν μπορείτε να γίνετε δεκτός/ή στο πρόγραμμα χωρίς καλά αγγλικά, καθότι η διδασκαλία γίνεται εξολοκλήρου στην Αγγλική.

Όσοι χρειάζεσθε να βρείτε τόπο διαμονής στην Ελευσίνα, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας στο: , και εμείς θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την πιο κατάλληλη για εσάς διαμονή κατά την διάρκεια του προγράμματος.

Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα πρέπει να έρχεστε στην Ελευσίνα για τις παραδόσεις των μαθημάτων.

Η Ελευσίνα είναι αρκετά μεγάλη πόλη και παρέχει πολλές ευκολίες, όπως αθλητικά κέντρα, μεγάλα πολυκαταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, βιβλιοθήκες, μουσείο και θερινό κινηματογράφο, μαθήματα μουσικής και ξένων γλωσσών και άλλα. Είναι η πόλη με τα περισσότερα ποδήλατα στην Ελλάδα, έχει Νοσοκομείο σε μικρή απόσταση, γιατρούς και αστική σύνδεση με την Αθήνα.
Οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν πρόσβαση για καροτσάκι και με χαρά θα σας βοηθήσουμε να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες σας. Εξάλλου το κέντρο της Αθήνας δεν είναι μακριά για οιαδήποτε άλλη ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις αιτήσεις, τις σχετικές ημερομηνίες και τις προθεσμίες, παρακαλούμε πατήστε εδώ.For more information contact Vasia Terzi at