Σύντομο Βιογραφικό

ΒΑΣΣΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

CVphotoΑναπληρωτής Καθηγητής

210-8203 124
vassalos@aueb.gr
http://wim.aueb.gr/vassalos/
Πλήρες Βιογραφικό [pdf]

Ο Βασίλης Βασσάλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ, στο οποίο υπηρετεί από το 2004. Διευθύνει την ερευνητική ομάδα Διαχείρισης Πληροφοριών Ιστού στο Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων και Βάσεων Δεδομένων. Υπήρξε, επίσης, Επίκουρος Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University), ενώ το 2007-2008 ήταν υπότροφος Marie Curie και επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Ο καθηγητής Βασσάλος είναι συγγραφέας άνω των 50 ερευνητικών δημοσιεύσεων και δυο ευρεσιτεχνιών στην περιοχή της Διαχείρισης Δεδομένων, και επιστημονικός υπεύθυνος για πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Ήταν ιδρυτής της πρωτοποριακής εταιρίας λογισμικού Enosys Software που κατασκεύασε το πρώτο σύστημα ολοκλήρωσης επιχειρηματικών πληροφοριών βασισμένο σε τεχνολογία XML και εξαγοράστηκε από την εταιρία ΒΕΑ Systems. Επίσης, είναι εκ των επιστημονικών υπεύθυνων (Principal Investigator) του ερευνητικού έργου Human Brain Project και μέλος του ανώτατου αποφασιστικού του οργάνου (Stakeholder Board).

Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της εταιρίας Lingospot, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος πολλών δημόσιων φορέων και οργανισμών, όπως της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, του Χρυσού Οδηγού Α.Ε., της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, και της ΟΔΙΕ Α.Ε.

Ο καθηγητής Βασσάλος έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Είναι κάτοχος Διπλώματος από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με βαθμό 9,79 (άριστα) (1994), και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μaster of Science) στην Επιστήμη Υπολογιστών (1998) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Επιστήμη των Υπολογιστών (2000) από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, περιλαμβάνουν το σχεδιασμό νέας γενιάς συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων, θέματα επεξεργασίας και βελτιστοποίησης επερωτήσεων επί μη παραδοσιακών δεδομένων (XML, ροών, κειμένου) σε μη παραδοσιακά περιβάλλοντα (π.χ. αισθητήρες, συστήματα ολοκλήρωσης), ενώ ασχολείται, επίσης, με τεχνικά και οργανωσιακά θέματα διαχείρισης γνώσης, διαχείρισης και διατήρησης εγγράφων και ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών, και θέματα οικονομικής μοντελοποίησης ομοτίμων συστημάτων. Το άρθρο Double Index Nested-loop Reactive Join for Result Rate Optimization που συνέγραψε μαζί με την (τότε) υποψήφια διδάκτορα Μιχαέλα Μπορνέα και τους συναδέλφους Ι. Κωτίδη και Α. Δεληγιαννάκη τιμήθηκε με το Best Student Paper award στο συνέδριο ICDE 2009.


Εκτύπωση Σελίδας