Σύντομο Βιογραφικό

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

CVphotoΟμότιμος Καθηγητής

210-8203 281
demopoulos@aueb.gr

Πλήρες Βιογραφικό

O Γεώργιος-Δήμος Δημόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης και Δημόσιας Πολιτικής.

Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο State University of New York at Buffalo, από το οποίο έλαβε το Master of Arts και το Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) στις Οικονομικές Επιστήμες.

Έχει διατελέσει: Τακτικός Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, και Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, Νέας Υόρκης, Λέκτορας Οικονομικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης στο Buffalo, και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Giessen, Γερμανίας (Πρόγραμμα Μαΐου-Ιουνίου). Τον Ιούνιο του 1977 εξελέγη τακτικός Καθηγητής στην Α΄ Έδρα Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Έχει υπηρετήσει ως: Μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (Απριλ.2006-Απριλ.2012). Οικονομικός Σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (1981-1984 υπό Tommaso Padoa-Schioppa). Είναι Μέλος του Working Group of the Euro (Jean Monnet Professors Network) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1997-σήμερα). Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Athenian Policy Forum. Μέλος Επιτροπής για την υπόδειξη υποψηφιοτήτων για το βραβείο Nobel στις Οικονομικές Επιστήμες (1997-σήμερα).

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα: (i) Διεθνούς Νομισματικής Θεωρίας και Πολιτικής, Συμπεριφοράς και Πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, (ii) Μακροοικονομικής Θεωρίας και αποτελεσματικής άσκησης σταθεροποιητικής οικονομικής πολιτικής, (iii) Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης και Πολιτικής, και (iv) σε ανάλυση Μακροοικονομικών και Νομισματικών θεμάτων της Ελληνικής οικονομίας. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το Volkswagen-Foundation Γερμανίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κέντρο Έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κ.ά.

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους με κριτές στην Αγγλική, μονογραφίες, διατριβές, διδακτικά συγγράμματα, και μεγάλο αριθμό Eρευνητικών Δοκιμίων. Έχει επιμεληθεί την έκδοση συλλογικών τόμων οικονομικής αρθρογραφίας και επισήμων Οικονομικών Εκθέσεων για Διεθνείς Οργανισμούς. Μεγάλος αριθμός μελετών του έχουν παρουσιαστεί, κατόπιν προσκλήσεως, σε Σεμινάρια Πανεπιστημίων και διεθνή επιστημονικά Συνέδρια.

Διευθύνει επί 19 χρόνια τις εργασίες του Σεμιναρίου Jean Monnet σε Θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης και Δημόσιας Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο Καθηγητές και στελέχη του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος δίνουν διαλέξεις σε τρέχοντα θέματα οικονομικής ανάλυσης και θεσμών.

Η κοινωνική του προσφορά περιλαμβάνει και τα εξής: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μέλος του Σώματος Εθελοντών Αιμοδοτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας. Ιδρυτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Κίνησης στην Ελλάδα, της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (και τακτικά Πρόεδρός της), και της Εταιρείας Ελληνοευρωπαϊκών Μελετών Θεσσαλονίκης. Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών.


Εκτύπωση Σελίδας