Ίων Ανδρουτσόπουλος

This page in English
 
> Αρχική σελίδα
Επικοινωνία
Δημοσιεύσεις
'Εργα
Διδασκαλία
Φοιτητές
 
Ομάδα
Τμήμα
eLearning
ΟΠΑ
 

Αρχική σελίδα

Φωτογραφία Καλωσορίσατε στις προσωπικές μου ιστοσελίδες. Είμαι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ), επικεφαλής της Ομάδας Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του ΟΠΑ και επικεφαλής της Μονάδας Προγραμμάτων Εξ Αποστάσεως Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης (eLearning) του ΟΠΑ. Είμαι επίσης Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων (Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας) του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" και Senior Research Advisor της StrainTek. Πριν έρθω στο ΟΠΑ, εργάστηκα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και στο σημερινό Κέντρο Γλωσσικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ. Είμαι διδάκτορας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Η ειδικότητά μου είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, ιδιαίτερα η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας. Τα τρέχοντα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα θέματα:

  • ερωταποκρίσεις φυσικής γλώσσας για βάσεις δεδομένων, οντολογίες, συλλογές εγγράφων και τον Παγκόσμιο Ιστό,
  • παραγωγή κειμένων από βάσεις δεδομένων και οντολογίες, ιδιαίτερα οντολογίες του Σημασιολογικού Ιστού,
  • κατάταξη κειμένων, συμπεριλαμβανομένης της διήθησης ανεπιθύμητου περιεχομένου,
  • εξαγωγή πληροφοριών και εξόρυξη γνώμης, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης συναισθήματος,
  • εργαλεία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για τα Ελληνικά, για παράδειγμα εργαλεία επισημείωσης μερών του λόγου και αναγνώρισης ονομάτων οντοτήτων,
  • μηχανική μάθηση στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, ιδιαίτερα deep learning,
  • επεξεργασία φυσικής γλώσσας στην ψηφιακή επιμέλεια.

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις μου διατίθενται ηλεκτρονικά, μερικές μαζί με συνοδευτικό λογισμικό και σύνολα δεδομένων. Οι ιστοσελίδες μου περιέχουν επίσης πληροφορίες για τα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχω, τα μαθήματα που διδάσκω, τις εργασίες φοιτητών που έχω επιβλέψει ή προτείνω και τρόπους επικοινωνίας μαζί μου.

Συμμετείχα στη διοργάνωση των διαγωνισμών BioASQ και SemEval Aspect-Based Sentiment Analysis. Επίσης συνδιοργανώνω τις συναντήσεις της Ομάδας Μελέτης Deep Learning του ΟΠΑ. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για εμένα στο βιογραφικό μου σημείωμα (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά). Αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα, σας προσκαλώ να επισκεφθείτε τις φωτογραφίες μου στο Flickr.


Τελευταία ενημέρωση: 14 Οκτωβρίου 2017.