Ίων Ανδρουτσόπουλος

This page in English
 
> Αρχική
Επικοινωνία και Συχνές Ερωτήσεις
Δημοσιεύσεις
'Εργα
Διδασκαλία
Φοιτητές
 
Ομάδα
Εργαστήριο
Τμήμα
ΟΠΑ
 

Αρχική σελίδα

Φωτογραφία Καλωσορίσατε στις ιστοσελίδες μου. Είμαι Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ), Διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφοριών του ΟΠΑ και επικεφαλής της Ομάδας Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του ΟΠΑ. Είμαι επίσης Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων (Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας) του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού) του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". Πριν έρθω στο ΟΠΑ, εργάστηκα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και στο σημερινό Κέντρο Γλωσσικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ. Είμαι διδάκτορας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Η ειδικότητά μου είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, ιδιαίτερα η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας. Τα τρέχοντα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα θέματα:

  • ερωταποκρίσεις φυσικής γλώσσας, ιδιαίτερα για βιοϊατρικές συλλογές εγγράφων,
  • παραγωγή κειμένων από δομημένα δεδομένα και πιο πρόσφατα από ιατρικές εικόνες,
  • κατάταξη κειμένων, συμπεριλαμβανομένης της διήθησης ανεπιθύμητου περιεχομένου,
  • εξαγωγή πληροφοριών και εξόρυξη γνώμης, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης νομικών κειμένων και της ανάλυσης συναισθήματος,
  • εργαλεία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για τα Ελληνικά,
  • μηχανική μάθηση στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, ιδιαίτερα βαθιά μάθηση,
  • επεξεργασία φυσικής γλώσσας στην ψηφιακή επιμέλεια.

Συνδιοργάνωσα το 1st Athens Natural Language Processing Summer School (AthNLP 2019), το συνέδριο EACL 2009 στην Αθήνα, καθώς και τους διαγωνισμούς Large Scale Hierarchical Text Classification (το LSHTC3 ήταν το ECML/PKDD 2012 Discovery Challenge), BioASQ και SemEval Aspect-Based Sentiment Analysis. Το 2019 έλαβα Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στη Διδασκαλία από το ΟΠΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Η ομάδα μου έλαβε επίσης βραβείο στο διαγωνισμό BioASQ του 2018, όπου πρώτευσε σε τρεις από τις πέντε δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης εγγράφων και σε όλες τις (πέντε) δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης αποσπασμάτων. Λάβαμε επίσης βραβείο στον διαγωνισμό BioASQ του 2019, όπου η ομάδα μας πρώτευσε στις τέσσερις δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης εγγράφων και αποσπασμάτων στις οποίες διαγωνιστήκαμε. Τα συστήματά μας κατετάγησαν επίσης στις θέσεις 1, 2, 3 και 5 μεταξύ περίπου 60 συστημάτων στον διαγωνισμό ImageCLEFmed Caption 2019.

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις μου διατίθενται ηλεκτρονικά, μερικές μαζί με συνοδευτικό λογισμικό και σύνολα δεδομένων. Οι ιστοσελίδες μου περιέχουν επίσης πληροφορίες για τα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχω, τα μαθήματα που διδάσκω, τις εργασίες φοιτητών που έχω επιβλέψει ή προτείνω και τρόπους επικοινωνίας μαζί μου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για εμένα στο βιογραφικό μου σημείωμα (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά). Αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα, σας προσκαλώ να επισκεφθείτε τις φωτογραφίες μου στο Flickr.


Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιανουαρίου 2020.