Διαβουλεύσεις Ευρωπαίων Πολιτών 2009

 

 

Έκθεση Αποτίμησης

 

Τι είναι η Διαβούλευση των Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα;

 Οι πολίτες της Ευρώπης θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Πολίτες από όλες τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης στην Εθνική Διαβούλευση Πολιτών στη χώρα τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες σε αυτό το μοναδικό και χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις διάλογο θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να διαμορφώσουν κοινά οράματα για το μέλλον της Ευρώπης και να καταλήξουν σε υποδείξεις προς αυτούς που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις.

Τα αποτελέσματα της Διαβούλευσης των Ευρωπαίων Πολιτών θα διαμορφώσουν «μία άποψη Ευρωπαίων πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης», θα παρουσιαστεί σε πολιτικούς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι πολιτικοί έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα λάβουν υπόψη τους τις εισηγήσεις των πολιτών καθώς θα διαμορφώνουν τις αποφάσεις τους για το επόμενο βήμα της διαμόρφωσης της Ε.Ε.

27 παρόμοιες διασκέψεις

Στις 27 Διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων Πολιτών θα λάβουν μέρος ένα σύνολο από 1500 τυχαία επιλεγμένους πολίτες αντανακλώντας τη δημογραφική σύνθεση της χώρας τους. Αυτές οι παρόμοιες διασκέψεις, οι οποίες το Μάρτιο του 2009 θα πραγματοποιούνται κάθε σαββατοκύριακο σε εννέα χώρες ταυτόχρονα επί τρία σαββατοκύριακα, είναι η καρδιά της διαδικασίας των Διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων Πολιτών. Οι διασκέψεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να συζητήσουν μεταξύ τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να διαμορφώσουν εισηγήσεις και να τις συζητήσουν με διακεκριμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής εθνικού και Ευρωπαϊκού επιπέδου.

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2009, οι εισηγήσεις που διαμορφώθηκαν στις 27 εθνικές συναντήσεις θα ψηφιστούν από όλους τους 1500 συμμετέχοντες. Τα μέλη του κοινού θα προσκληθούν για άλλη μια φορά να συζητήσουν σε απευθείας σύνδεση τον οριστικοποιημένο κατάλογο εισηγήσεων.  

Ποιοι είμαστε;

Οι Διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων Πολιτών 2009 διοργανώνονται από μια μοναδική κοινοπραξία περισσότερων από 40 ανεξάρτητων Ευρωπαϊκών οργανισμών εταίρων, με επικεφαλής το Βελγικό Ίδρυμα King Baudouin. Περιλαμβάνονται ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και ομάδες ανταλλαγής απόψεων από 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα διοργανώσουν τις Διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων Πολιτών σε κάθε κράτος μέλος.

Την ευθύνη της οργάνωσης και εκτέλεσης του προγράμματος στην Ελλάδα έχει το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης Ανάλυσης και Έρευνας (ΙΣΤΑΕΡ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το μόνο με εμπειρία σε παρόμοια διαδικασία διαβούλευσης πολιτών.

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα

Οι Διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων Πολιτών 2009 (ΔΕΠ 2009) φέρνουν κοντά πολίτες από όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για να συζητήσουν – μεταξύ τους και με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής – τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Οι Διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων Πολιτών 2009 επικεντρώνονται στα θέματα που προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες στους πολίτες της EU εν όψη των Ευρωπαϊκών εκλογών του 2009, αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα:

"Τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να διαμορφώσει το οικονομικό και κοινωνικό μας μέλλον σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο;"

Για να εισέλθετε στην επίσημη Ελληνική ιστοσελίδα της Διαβούλευσης των Ευρωπαίων Πολιτών πατήστε εδώ.

Μια συζήτηση σε απευθείας σύνδεση

Μεταξύ 3 Δεκεμβρίου 2008 και Μαρτίου 2009, προσκαλούνται όλοι να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση σε απευθείας σύνδεση και να διατυπώσουν προτάσεις για το οικονομικό και κοινωνικό μας μέλλον. Αυτές οι προτάσεις στη συνέχεια θα προωθηθούν κατευθείαν στη Διαβούλευση των Ευρωπαίων Πολιτών της χώρας σας ως υλικό προς συζήτηση. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.