Ίων Ανδρουτσόπουλος

This page in English
 
> Αρχική
Επικοινωνία και Συχνές Ερωτήσεις
Δημοσιεύσεις
'Εργα
Διδασκαλία
Φοιτητές
 
Ομάδα
Εργαστήριο
Τμήμα
ΟΠΑ
 

Αρχική σελίδα

Φωτογραφία του Ίωνα με ένα ρομπότ. Καλωσορίσατε στις ιστοσελίδες μου. Είμαι Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) και επικεφαλής της Ομάδας Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του ΟΠΑ. Είμαι επίσης Συνεργαζόμενος Ερευνητής της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας και της Ερευνητικής Μονάδας "Αρχιμήδης" του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά". Πριν έρθω στο ΟΠΑ, εργάστηκα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και στο σημερινό Κέντρο Γλωσσικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ. Είμαι διδάκτορας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Η ειδικότητά μου είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, ιδιαίτερα η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας. Τα τρέχοντα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα θέματα:

  • ερωταποκρίσεις φυσικής γλώσσας, ιδιαίτερα για βιοϊατρικές συλλογές εγγράφων,
  • παραγωγή κειμένων από δομημένα δεδομένα και πιο πρόσφατα από ιατρικές εικόνες,
  • κατάταξη κειμένων, συμπεριλαμβανομένης της διήθησης ανεπιθύμητου περιεχομένου,
  • εξαγωγή πληροφοριών και εξόρυξη γνώμης, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης νομικών κειμένων και της ανάλυσης συναισθήματος,
  • εργαλεία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για τα Ελληνικά,
  • μηχανική μάθηση στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, ιδιαίτερα βαθιά μάθηση,
  • επεξεργασία φυσικής γλώσσας στην ψηφιακή επιμέλεια.

Έλαβα το Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στην (προπτυχιακή) Διδασκαλία του ΟΠΑ, για τα ακαδημαϊκά έτη 2017-18 και 2021-22. Έλαβα επίσης το Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στη Διδασκαλία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Επιστήμη των Υπολογιστών", για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

Η ομάδα μου κατέκτησε την 1η θέση στην αναγνώριση εννοιών (concept detection) και την 3η θέση στην παραγωγή περιγραφών εικόνων (caption prediction) στον διαγωνισμό ImageCLEFmed Caption 2023 (δείτε και αυτή την ανακοίνωση του ΟΠΑ). Κατακτήσαμε επίσης την 1η θέση στην αναγνώριση εννοιών και τη 2η θέση στην παραγωγή περιγραφών εικόνων στους διαγωνισμούς ImageCLEFmed Caption 2021 και ImageCLEFmed Caption 2022. Τα συστήματά μας κατετάγησαν επίσης στις θέσεις 1, 2, 3 και 5 μεταξύ περίπου 60 συστημάτων στον διαγωνισμό ImageCLEFmed Caption 2019, καθώς και στις θέσεις 1, 2, 6 μεταξύ 49 συστημάτων του ImageCLEFmed Caption 2020 (δείτε και αυτή την ανακοίνωση του ΟΠΑ). Η ομάδα μου έλαβε επίσης βραβείο στον διαγωνισμό BioASQ του 2018, όπου πρώτευσε σε τρεις από τις πέντε δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης εγγράφων και σε όλες τις (πέντε) δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης αποσπασμάτων. Λάβαμε άλλο ένα βραβείο στον διαγωνισμό BioASQ του 2019, όπου η ομάδα μας πρώτευσε στις τέσσερις δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης εγγράφων και αποσπασμάτων στις οποίες διαγωνιστήκαμε. Λάβαμε επίσης βραβείο στον διαγωνισμό BioASQ του 2020, επειδή η ομάδα μας κατετάγη στις κορυφαίες 2 θέσεις σε 4 από τις 5 δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης εγγράφων και στην 1η θέση σε 4 από τις 5 δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης αποσπασμάτων εγγράφων.

Συνδιοργάνωσα το 3rd Workshop on Natural Legal Language Processing (NLLP 2021) στο EMNLP 2021, τον διαγωνισμό SemEval Toxic Spans Detection (2021), το 11ο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ 2020), το 2nd Workshop on Natural Legal Language Processing (NLLP 2020) στο KDD 2020, το 1st Athens Natural Language Processing Summer School (AthNLP 2019), το συνέδριο EACL 2009 στην Αθήνα, καθώς και τους διαγωνισμούς Large Scale Hierarchical Text Classification (το LSHTC3 ήταν το ECML/PKDD 2012 Discovery Challenge), BioASQ και SemEval Aspect-Based Sentiment Analysis (2014, 2015, 2016).

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις μου διατίθενται ηλεκτρονικά, μερικές μαζί με συνοδευτικό λογισμικό και σύνολα δεδομένων. Οι ιστοσελίδες μου περιέχουν επίσης πληροφορίες για τα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχω, τα μαθήματα που διδάσκω, τις εργασίες φοιτητών που έχω επιβλέψει ή προτείνω και τρόπους επικοινωνίας μαζί μου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για εμένα στο βιογραφικό μου σημείωμα (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά).


Τελευταία ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου 2023.